Tuesday, March 20, 2012

Terengganu-Day 1

Assalamualaikum & Salam ceria

Semenjak dua menjak ni asyik dok update cerita berjalan jer. Moga-moga takde yang bosan lah dengar cerita saya nih. Cadangnya tahun 2012 ni tak mahu cuti-cuti Malaysia dah. Ingat tahun nie tahun dok rumah, tahun untuk menyimpan, tahun untuk shopping barang-barang rumah. Tapi nampak gayanya tak menjadi. Macamana nak menjadi kalau percutian tu tak dirancang tetapi kena pergi. Alang-alang dah pergi sesuatu tempat tu haruslah lepak-lepak vs melawat mana patut kan..hehe

Alkisahnya kami pergi ke Terengganu minggu lepas (waktu LTDL sedang berlangsung) Tak rancang sangat pun nak kesana sebab hari yang sama ada kenduri juga tapi kat Ipoh. Lastly hari jumaat hubby decide terima jemputan rakan se ofis kahwin. Hubby kata haruslah kena pergi sebab tiada wakil dari KL. Tambahan pula budak tu di bawah seliaan hubby lagilah kuat alasan kena gi kan, walaupun memula kata kat saya macam tak jadi.

Dalam banyak-banyak negeri yang saya belum lawati Terengganu adalah salah satu tempat yang belum pernah saya jejak selain Kelantan dan Sarawak. Feel pertama adalah teruja dan seronok. Malam jumaat kami bertolak dari KL dan tidur di sebuah resort di Marang. Sampai sana dalam 2 pagi kot. Tak berapa ingatlah, masa tu hujan, saya dengan Amira tido..kikiki...sib baiklah hubby jenis yang dah biasa drive sepanjang malam.




Masa sampai resort ni hujan renyai-renyai sampai pagi.Fuhhh sejuk giler..Nasib baik resortnya baru dan sangatlah selesa..siap ada WIFI lagi..Bangun paginya terus sarapan dan bersiap nak gi kenduri. Actually ianya bukanlah kenduri secara besar-besaran lebih kepada makan-makan. .rasa-rasanya kamilah jemputan paling jauh datang, yang lain sekadar orang-orang di sekeliling tempat tu je)




Lepas habis kenduri kat Marang kami terus ke Kuala Terengganu dan cari hotel. Bab hotel ni sedih skit, ntah kenapa hubby terpilih Hotel Kenangan saya pun tak tahulah. Rate bilik kami RM 90 hengget..Katanya waktu tengok gambar kat reception macam ok..Rupa-rupanya kurang skit la. Pehtu baru nyesal tak pilih Hotel Malaysia. Konon-konon nak save budget..haaa amik ko..last-last teramik hotel budget..Biliknya luas siap dengan katil queen dan single satu, almari dan Tv pun ada tetapi yang tak bestnya keadaan bilik tersebut yang macam sedikit berbau(mungkin sb cuaca lembab) dan agak kusam. Towel yang disediakan pulak towel yang sangat lusuh dan hilang warna..Aduhh nasib baik kami memang jenis yang tak pakai towel hotel..semua pakai barang sendiri bawa. Disebabkan dah check in nak tak kena nginap juga.

Siangnya kami sambung tidur lepas kenduri tu. Masing-masing ngantuk..Lepas maghrib baru kami keluar cari makanan. Perut sudah laparrr!!

Tenang Seafood Batu Burok

banyak juga pilihan seafood kat sini

antara yang menarik yong tau fu yang berbentuk kucing..Amira bila nampak je terus nak..sabar ye nak, tunggu ibu order dulu..
lama betul dah tak makan yong tau fu..memang kena pada masanya..


sebelum makan kena possing dulu ye..buat kenang-kenangan
tengok tu!benda pertama yang Amira ambil, yong tau fu bebentuk kucing comel tadi
Antara menu pilihan kami malam tersebut..macam biasalah ikan, sotong dan sayur..kami nak cuba pulak chef dari Terengganu masak.

ikan bawal masam manis
siakap stim halia

sotong goreng..sayur lupa plak nak snap..sayur kailan ikan masin

Alhamdulillah sedap juga chef Terengganu ni masak. Lepas makan kami nak gi lepak-lepak. Rakan hubby tak reti sangat nak bawa kami pergi jalan-jalan. Akhir sekali dia bawa kami gi lepak kat I-city..Eh eh Terengganu pun ada I-city jugak?hehe ada..tapi taklah sebesar I-City Shah Alam..Lampu warna warni tu hanya ada di sepanjang pantai sahaja.Kawasannya sangat luas dan masih lapang. Cuma ada 2 @ 3 gerai minuman sahaja. Saya tengok kereta banyak yang masuk tapi sekadar pusing pantai dan terus keluar. Hmmm tapi rasa saya tak lama lagi tempat ni akan jadi lebih happening.Betul tak?tunggu masa je tu..Nanti daripada free terus jadi Rm 10.00 kalau nak masuk..hihi




Lama juga kami lepak sini..sampai Amira naik bosanlah..Bila mata masing-masing dah kuyu baru ingat nak balik. tengoklah tu Amira tidur.. kepenatan sungguh..

Esok paginya tak tau nak gi mana.Pemandu pelancong pun takde..sobsob.Alangkah bestnya kalau dapat jumpa rakan blogger yang tinggal di terengganu kan..hukhuk takde rezki la..Jadi sekadar ikut kaki jelah..pusing-pusing dan lastly hubby ajak tengok Masjid Kristal. Nak masuk KT awal sangat pulak. Kami terus breakfast kat situ. Pemandangannya cam biasalah kan mesti ada pantai. Bestnyerr duk Terengganu ni banyak sungguh pantai..tenang rasa hati..









**Asyik melawat negeri orang jer, KL ngan Selangor pun belum habis jelajah lagi sebenarnya..hihihihi.Sape-sape nak datang KL meh la singgah teratak buruk saya kat Gombak..:p
Oh ya..terima kasih buat semua yang wish anniversary saya tempoh hari..this year tak dapat nak sambut sama suami sebab suami outstation..hubby kata gi Terengganu ni kiranya hadiah jugak la tu..hehehe..bagi saya tak perlu hadiah sebab hubby adalah hadiah saya yang tak ternilai..tiap tahun saya cuma nak kehadiran hubby dan anak dalam hidup sebagai hadiah anniversary..:)
**Amira pula baru je demam malam semalam.Suhu 39.C, 40.C..kali ni demamnya agak kuat berbanding biasa. Demam sampai terketar-ketar badannya..takut tengok..Banyak tidur tapi alhamdulillah masih aktif..Harapnya esok dah semakin kebah demam sebab esok saya kena kerja..Dah dua hari cuti start dari Jumaat haritu..Saya pun kurang sihat skit..demam tak demam je rasa badan..Ikut rasa hati ni nak je duduk rumah jaga anak yang tak sihat..Tapi apakan daya..








17 comments:

Pka Rahim said... [Reply to comment]

jemput join segmen pka

http://pkaemerald.blogspot.com/2012/03/pka-rahim-segmen-rakan-blogger-saya.html

tq :)

fieda said... [Reply to comment]

amboi..syoknyer sue gi jln2...wah ada jgk icity kt sana ye..sue blh jadi model tudung la..ayu jer...

YaYaNsMuM a.k.a YM said... [Reply to comment]

YM kat kerteh, lbh krg sejam lebih dr KT.umah ym dkt je ngan Mesra Mall.ader singgah mesra mall tak?ym keje dlm tuh.huhuhu.klu thu,boleh ajak jenjln umah YM.

Falsya said... [Reply to comment]

Bestnye jalan2 terengganu...kt terengganu pun ade ict jugak?..hehe..

lia said... [Reply to comment]

wpon kg kat t'ganu tp tempat2 yg sue p ni, mcm kami x pernah sampai jer lagi he3...

nmpk sgt da lamaaaaa x balik kg since tok meninggal....

Mama Iddin & Irdina said... [Reply to comment]

sue sayapon org teganu tapi seriously tak penah makanpon kat situ.nampak cam sedap je.blk nanti kena try jugak ni....

LYAfrina said... [Reply to comment]

sue.. kalo la tau sue dtg trg leh jumpa kan.. tp lya x duk trg.. duk kemaman ni je... selepas kuantan tu... trg jauh lg dr kemaman.. dlm 3 jam kot.. lya smpai skrang xkenal jln trg..klo pegi confirm tersesat... heehh... n sue tau x..lya xtau lak kat trg sekarang pon ada ala2 i-city..ni baru tau.. huhu. keciannya lya....

IntaNBerliaN said... [Reply to comment]

tiba2 dah rasa nak balik trg... hihii

laa yeke.. siannya amira.. moga amira cpt2 sembuh yer....

::NureeN:: said... [Reply to comment]

perghhhh... mmg khatam abes kan jln2 g'nu..
best & menarik..

wardah @ fie shah said... [Reply to comment]

Comelnya lah Sue ni. Entry jalan2 ni best sbb boleh jadi panduan utk org lain kan :)

intan morsalin said... [Reply to comment]

uwaaaa.....nak balik ganu...huhuhuh

LiNda said... [Reply to comment]

terengganu best kan..makan pon sedap2..:)

~diAhOntHeblOg~ said... [Reply to comment]

eh..eh...ade ICT laaa...makin maju ganu skang..sy suke g kemaman...byk gile kepok lekor sedap...hehe

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

wah..sonok jaln2 ke tganu yk..kami ni mcm dah lame tak holiday rasenye..heheheh

Qhaifa Nur said... [Reply to comment]

cantik gambar...bila nak ke ganu nih
best..best

Sweetmama@EiJa ZaQuaNZiQrY said... [Reply to comment]

Wah srnok jln2 terengganu..

sedapnye tgk menu kat sini..
mmg comel la yong tau fu berbentuk kucing tu...

Mama Likha said... [Reply to comment]

anak ngan mak sama comel dan sweet :)

aduhh teliur tgk sotong tu.. haih. pantang tgk seafood ni, mulalah...hhihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...