Thursday, February 16, 2012

Surirumah

siapa kata bila jadi surirumahtangga banyak rehat
hoh..takde maknanya..
tengok si kecil ibu yang kejap ke kiri, ke kanan, ke depan, ke belakang
tak mahu tidur walau jam dah pukul 4 petang
si ibu yang penat
adehhh
tabik spring la pada suri rumahtangga
yang bertungkus lumus sapu sampah bila si anak sepah rumah
bukan sekali tapi berkali-kali
yang mengutip permainan bertaburan pelusuk rumah
yang memasak, membasuh, melipat kain, mengemop bila si anak tidur
haaaa tu baru sikit..
kalo nak list panjang berjela-jela pulak..

kalau si anak dah ke sekolah mungkin si ibu ada rehat
tapi jika si anak masih kecil, tiba pulak masa aktifnya haaaa pening juge..

walau saya bekerjaya tapi saya tetap kata jadi surirumah tu penat
jadi jangan pandang sebelah mata pada mereka

***mood harini penat jadi surirumah satu hari..xmasuk opis sebab MC xsihat..hahaha




27 comments:

fieda said... [Reply to comment]

jadi suri umah mana ada rehat..keje 24 jam...time tido jer la yg rehatnya..

Mama Ema said... [Reply to comment]

betul tu...sangkaan selama ini adalah salah

~diAhOntHeblOg~ said... [Reply to comment]

btol laa..penat woo..kite yg kemas smggu sekali ni pon nk pengsan..ni kan suri rumah yg ngadap umah hari2..mengancam nyawa gak la..ekekke

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

hee..sy pon setuju..jadik suri rumah satu hari pon dh penat..time anak bangun, kita kena melayan die..time die dh tido plak, kena amik masa nk mengemaslah, memasaklah..pendek kata..mmg tak cukup rehat!!

iizla said... [Reply to comment]

betol...kadang2 rasa better gi opis dari duk melepak kat rumah

♥ Elin ♥ said... [Reply to comment]

haha beul tuh,...

kesabaran kena kuat ok dear!

semoga cepat sembuh :)

IntaNBerliaN said... [Reply to comment]

a'aa betoi tu.. lbh2 lg nak kne layan karenah alisha yg mcm2 nih...

lia said... [Reply to comment]

seyes surirumah mmg penat hu3...

cukup weekend kat umah, mcm nak tergolek rasanyer ;p

Mamamya said... [Reply to comment]

mmg penat jd suri rumah..dr pagi smpi ke mlm ada ajer keje yg nak di settlekan....

lbh2 lagi dgn ragam 3 org anak2 yg tgh nak membesar...kdg2 vacuum n mop umah smpi 2-3kali sehari...

klu org yg berkerjaya cuti ari sabtu n ahad..akak pula masa weekend lah dapat rehat sikit sbb suami ada tlg tgk2kan anak2 n buat keje mana yg patut.. :)

diana said... [Reply to comment]

kalau kerja pun ada masa rehat untuk makan dan sembang2 dengan kawan.kalau kat rumah sambil bersembang pun tangan dok ligat lipat baju..heheh

sue zainun said... [Reply to comment]

@fiedaHehe betul2..

sue zainun said... [Reply to comment]

@Mama Ema :) hehe

sue zainun said... [Reply to comment]

@~diAhOntHeblOg~ sokong 101%..:p

sue zainun said... [Reply to comment]

@Lily@MamaZaraZareef kekadang masa tuk diri sendiri pun takde kan..

sue zainun said... [Reply to comment]

@iizla sue pun rasa camtu..kikiki

sue zainun said... [Reply to comment]

@? Elin ? thank you :)

sue zainun said... [Reply to comment]

@IntaNBerliaN hehe kena tunggu besor skit ok la tu..xde lasak beno..

sue zainun said... [Reply to comment]

@lia yup...saya setuju..leh rela dok opis dr rumah..tp bila tiba masa rasa2nya nak jd surirumah jugak jg anak2..

sue zainun said... [Reply to comment]

@Mamamya betul2..en asben banyak membantu..

sue zainun said... [Reply to comment]

@diana hoho sambil berBW pon kekadang sambil wat keje..hihihi

LYAfrina said... [Reply to comment]

huhu..setuju tu.. surirumah kerja 24hour tnpa hnti.. klo bhentipon tdo mlm.. t[ rsanya still jaga.. sbb ank nk susu..salin pampers ank.. n mcm2 lagi

Ros said... [Reply to comment]

Salam Sue Zainun,

Ambik MC cuti dari kerja...tapi kena buat kerja jugak.....orang perempuan ni memang tak boleh lari dah dari kena kerja di rumah kan....walau pun tak sihat kan Sue...eeemmm...sedih la pulak...

mamalieyna said... [Reply to comment]

betul ! merasa time berpantang n sehabisnya pantang.. merasa jd suri rumah sepenuh masa utk tempoh hampir 2 bulan ni, terasa sungguh mencabar n memenatkan..tmbh2 ada anak2 kecik ni kan.. memang tabik spring la pada para suri rumah sepenuh masa ni..terasa diri mcm tak mampu jer..

Affan Ruslan said... [Reply to comment]

Hehhehe. Kesian akak.
Tapi memang betul, kalau jadi surirumah jaga anak kecik memang penat. Sikit2 bersepah. Sabar je lah hehe. Tapi seronok tgk telatah mereka :D


ps: Jemput join giveaway mudah di blog saya ye ;D

sue zainun said... [Reply to comment]

@LYAfrina huhu macam2 keje kn wat ye..

sue zainun said... [Reply to comment]

@Ros
wslm :)
hehe buat yg mana terdaya..yg lain tinggal dulu..dah sihat sok sambung balik..

sue zainun said... [Reply to comment]

@Affan Ruslan haha tu yg xlarat tu..hurmmm..ok dik :) tq for invite..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...