Friday, February 17, 2012

Perlu atau tidak

Lately ni my princess macam takde selera makan
risau pulak ibu tengok
minum susu pun agak kurang
tapi bila tanya cikgu taska
kata diorang Amira makan banyak
minum susu pun ok jer
pelik plak saya
takkan ibu masak tak sedap
ishhh
kata cikgunya lagi mungkin sebab dia makan ramai-ramai bersama kawan2
jadi selera tu meningkat sebab tengok kawan lain makan
hurmmm ye ke?
boleh caye ke teori tu?


sebelum ni pernah tanya pakar pemakanan
katanya tak perlu bagi vitamin
susu Pediasure perisa vanilla yang saya bagi tu dah cukup
cuma kena pelbagaikan jenis makanan

entahlah bab-bab makanan ni saya memang berhati-hati bila nak bagi untuk Amira
sah-sah gula2, keropok, aiskrim saya tak bagi makan
sekali sekala tu adalah tapi sangat2 jarang

rasa-rasa di hati macam nak bagi vitaminlah
sesuai ke  untuk budak berusia 3 tahun?
vitamin apa yang ok?
atau ada suggestion lain?
boleh bantu saya?
huhu...

dengan umur 3 tahun Amira baru mencapai berat 11 kg sahaja..ringan sangat tau..
doktor kata kecik molek cam ibunya..hoh ibunya bukan kecik molek tp kurus
ntah bile ibunya nak besor 
tapi kan situasi saya dulu lain..ada sebab kenapa saya kecik molek..:p
kalau boleh tak mahulah Amira pun cam ibu..
biarlah berat dan tinggi sesuai di peringkat umurnya..





12 comments:

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

Zara dulu time duduk taska pon banyak terpengaruh ngan kawan2..kat umah tak makan kuih..tak makan cekodok..tp time kat taska bukan main die selera makan..pstu slalu tk suka ikat rmbut..tp kat taska punye nk berdandan..ikut org lain punye pasal..=p

nway, klu nk bagi vitamin pon ok rasenye..dulu saya time kecik2 mak bagi makan B-complex utk naikkan selera makan..tp B-co tu tak de rase sedap..klu budak2 umur 3 tahun, vitamin C sesuaila kot..=p

eB ezrin said... [Reply to comment]

hmmm since sue ckp berat amira 11kg... compare ngan aerish yg 14 kg... hmmmm... rasernyer amira mmg ok... sbb baka... dh u comel kan? x kn nk dier saiz eB pulak... hik3. (just kidding)

eB raser biarkan jerk dolo... sbb aerish tuh pn x mo mkn nasik... dok minom susu jerk.

paksa la camner pn. mmg x mo. kena paksa ngan babah dier sampai muntah2... cian sgt. so biler eB jumper dr, dier kater. itu biasa.
sbb kiter sendiri pn ader msnyer x der slera mkn. tukar menu jerk. so kami bagi aerish mkn meehon, roti etc... ok la... mau la gaks mkn...

MIl aper kater aerish g2... sbb nk tinggi... kalo dh tinggi sok, baru dier akan mkn balik...

cumer, kami dh start bagi aerish vitamin la... dr gaks yg bagi.

sue jgn risau yer...
itu biasa . tc. hugs :)

~diAhOntHeblOg~ said... [Reply to comment]

org dulu2 bg budak scott's emulsion..xtau la cube la try..

Salina@IbuAqil said... [Reply to comment]

sama ler aqil pun ada masalah pemakanan ni.. fenin memikirnya..
TC & Happy Weekend!! ;)

LiLy @ MumMyQiStInA said... [Reply to comment]

Samalah dengan Qis..sekarang jarang dah menyusu..sehari hanya sekali jer dia minta susu..kadang2 takde langsung..just minum air masak jer dia banyak..makan pun macam tu jugak...berat Qis dulu 11KG...tapi lately ni dia selalu sakit2..masuk wad baru2 ni timbang dah turun ke 10KG...Risau jugak ni..

IntaNBerliaN said... [Reply to comment]

emm kalu ank besar maira ni sy xpasti la pulak camne.. tp alisha pun sama, ada ms dia kurg makan.. bg nasi lgsg xnk mkn.. tp sy buat mcm bihun goreng ke mee goreng ke.. apa2 je la yg bkn nasi.. dia mkn ok je..

sue zainun said... [Reply to comment]

@Lily@MamaZaraZareef appetton ok kot kan?

sue zainun said... [Reply to comment]

@eB ezrin itulah amira pun camtu kekadang makan banyak, kekadang xmo mkn langsung..hurmmm doc pun ckp xyah lagi..

sue zainun said... [Reply to comment]

@~diAhOntHeblOg~ owhh scott elmusion yg ada perisa oren tu ek.hmmmm huhu kn tgk dulu camne..thanks :)

sue zainun said... [Reply to comment]

@Salina@IbuAqil budak2 kot..ada ms nak ada masa xmo mkn..kite le yg risau nengoknya..huhu..tc & happy weekend juga..

sue zainun said... [Reply to comment]

@LiLy @ MumMyQiStInA turun tu yg risau kan..tp bila Qis dah sihat nanti berat dia maintain balik rasanya..insyaallah..

sue zainun said... [Reply to comment]

@IntaNBerliaN sue rasa pun camtu jugak le ina..Amira xnak makan nasi tp lebih pd mihun atau mee jugak..rasa2nya kena try camtu lah..hehe thanks ye:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...