Thursday, September 29, 2011

Anak ibu kena chicken pox

         Cite lama nih tapi sb takde mood nak hupdate dua tiga hari nih so arini baru nak cite.heee hee. Khamis lepas, dapat panggilan dari suami (dalam 4pm camtu lah) bagitau Amira kena demam campak. Dengan suara yang gelabah minta ibu Amira call taska tanya keadaan Amira. Call 2,3 kali tak dapat. Lagilah gelabah ayah Amira. Suara dah macam nak marah. Agaknya terlampau risau kat anaknya kot..
         Akhirnya bila dapat call rupanya bukan demam campak tapi chicken pox. Alamak!

fist day (kat badan)

first day (bahagian muka)


             Susah hati dan risau sebab ayah dan ibu Amira tak pernah kena lagi, so tak tau nak kena buat apa. Lagi bertambah risau sebab ayah Amira outstation pulak kat Pahang. Dengar cerita dari adik yang baru kena, sakit dan gatal sangat2, hampir dua minggu baru sembuh. Tapi bila ditengok feel Amira cam okey je. Aktif dan tak macam sakit pun.

hehe kain pelikat tu mmg dijadikan lapik tilam sb takut rindu kat ayah
              Nasib baik lah ada kawan2 yang anak kecik diorang pun pernah kena. So macam2 la diorang bagi nasihat dan petua. Contohnya:
 a) Tak boleh makan makanan berminyak
b)  Tak boleh menggoreng dalam rumah ( cam tak logik je)
c)  Tak boleh kena hujan sb takut bernanah nanti
d)  Tak boleh ngukor nyior dalam rumah, yang ni petua mak mertua saya ( kelakar bunyinya  upsss jangan    ketawa lebih2)
e) Tak boleh makan kicap sb takut berparut.
f) Minum air kelapa banyak2.
g) Mandi air daun bamboo ( rumah masyarakat India selalu ada pokok nih)
h) Lastly yang paling penting, dapatkan la rawatan dari doktor. Ini lebih baik.


          So terpaksalah ayah Amira bergegas pulang dari Pahang dan esoknya bawa Amira pergi jumpa doktor. Sebelum keluar doktor tu sempat pesan " dalam masa seminggu saya akan jumpa salah seorang dari awak berdua". Aikkk biar betul doktor nih. Taulah chicken pox ni berjangkit tapi tak kanla sampai camtu sekali kot. Confident je doktor tu. Muka masing2 dah gelabah. Senyap sekejap. Dalam hati   minta2 takde sape terjangkit. 

2nd day, kat muka sikit je tapi kat kepala punyalah banyak dan besar2 pulak tu.Ngeri tengok
4thday

langsung tak nak pakai baju & seluar
inilah daun bamboo, rebus dan airnya buat untuk mandi atau kalau gatal2 boleh tabur atas tilam bila nak tidur
      

losyen badan ngan ubat sapu untuk bahagian muka


5th day: dah kering 


5th day: masa nih pamper pun tak nak pakai, jenuh ibu pujuk
            Alhamdulillah harini dah masuk hari ke 7 dah bertambah baik. Syukur sangat sebab Amira kena tak teruk. Sikit je chicken poxnya, demam pun tak, aktif cam biasa cuma malam je asyik terjaga dari tidur, maybe sebab tak selesa. Petua2 dari kawan2 tu adalah yang diikut dan yang tak. Dan sudah tentunya dikuarantin. Bergilir gilir la ibu dan ayah jaga. Minggu ni ayah jaga dari hari Selasa sampai Khamis. Esok ibu pulak jaga. Next week tak tahu lagi. Kena tengok keadaan dulu. Harapnya dah boleh hantar taska la.

p/s: Dah masuk 7 hari harini, saya ngan husband tak terjangkit lagi. Agak2 boleh kena ke tak yek? Dah lama nih.

Thursday, September 22, 2011

Keriangan di Genting Highlands

           Ini cite sabtu lepas.(lambat publish sb tak sempat wat entry) Tak taula kenapa tetiba en suami ajak pegi Genting Highlands ( sb hari sebelumnya saya merajuk kot   nak pujuk le tu kot ) so apalagi yang ditunggu. Pucuk dicita ulam mendatang lah.
          Lepas siap2 dalam pukul 11 tengahari pun bertolaklah pergi. Lambat skit pergi sebab cuaca tak berapa nak elok mendung je. Sebelum ni pernah pegi tapi sebelum adanya Amira. Kiranya ini first time pergi bersama anak.
         Huh tak sabarnya nak tengok reaksi Amira bila sampai sana.  Kali nie pergi cik abang nak drive kereta sampai ke atas. Takmo naik skyway sebab dah biasa katanya. Tak adventure. Huh adventure sangatlah naik genting pakai kereta. Sib baik naik Hilux kalau naik putra tak taula sampai ke atas atau tak. Dengan jalan yang serupa ular naik pening kepala.


dalam kereta

sesampai je terus posing


kat pintu depan outdoor theme park


tak berkelip mata Miera tengok orang naik sampan





depan snowworld, ms nih xbukak lg.punyalah ramai orang menunggu


ish budak nih takmo bergambar dengan ibu


nangis minta ayah ambil

last2 jd cenggini gambar, ibu je statik, cover cun konon uwekk

ok, miera gambar sorang2 yek 




ada plak transformer sesat










Amiera muka ngantuk







terjumpa lak Ferrari merah 



     Rupa-rupanya Amira dah mengantuk sangat. Patutlah senyap je sepanjang kat Genting. Suara pun tak keluar dan sebab tu jugakla gambar menjadi. Kitorang tak gi main game sebenarnya sb bila pikir2 balik mana nak letak anak ibu nie nanti kalau ibu ngan ayah naik Spaceshot. Pergi tu dahle bertiga. Boleh dikatakan pegi hanya untuk sedut angin jelah.
      Takpelah next time bila Amira dah besar bolehlah bawak lagi kan. Gamenya pun tak sesuai sebenarnya untuk bebudak. Orang dewasa je yang sesuai (untuk sedapkan hati). Turun dari Genting singgah makan dan dalam perjalan turun tu hujan punyalah lebat. Berkabus dan sangat2 sejuk. Dah la jalannya bengkang bengkok. Amira je tak rasa apa sebab dia tido punyalah lena.

Tuesday, September 20, 2011

Anak sape nih????

 Siyes tak kenal anak sapelah ni
apsal cenggini
ada sape2 yang kenal ke?




MySpace


meh kita tengok anak sapelah nih sebenarnya. Jeng jeng jeng..............................


.







.





.










.














.













.















.



















muka tak bersalah 





upsssssssss
hahahahahaha
anak sendiri upenye..
makanan dlm balang tu sebenarnya adalah coklat chips
hampir satu balang tu dihabiskannya
tapi sikit demi sedikit la
xde la sehari dihabiskannya
rupa2nya anak ibu nih suka makan coklat..:)
semalam coklat chips tu abis
yang tinggal cuma serdak2 kat dalamnya
itu yang ditonggengnya tuh
haishhh malu ibu nengoknya..
ish ish ishhh
hahaha tapi sangat kelakar pun ada
tak sangka sampai cenggitu sekali kesedapan kuih tu
nanti ibu beli lagi yek basyam..



MySpace

Monday, September 19, 2011

Ini kereta saya

           Ini kereta saya. Saya suka kereta saya. Kereta saya berwarna merah. Hahaha dah macam karangan budak darjah satu je. Amacam lawa tak kereta baru saya?




     Cite sebenarnya : - terjumpa kereta sport ni masa g genting itu hari. Phewww kalau saya dapat kereta nih tak keluar kot satu hari satu malam. Dah tentu2 ditayang seluruh KL. Huh berangan jelah. Entah siapalah tuan punya kereta nih. Artis ke orang kenamaan eh? Parking plak betul2 depan pintu hotel.
       Ramai jugaklah yang segan silu tangkap gambar. Saya je yang selamba badak. Upsss kita bagi imej kereta nih dekat2 skit ek.






p/s: Penah naik kete Ferrari nih tapi dalam mimpi je. Hukhuk sabo jelah. Ada ke yang tau sape tuan punya kete nih?

Friday, September 16, 2011

Qaseh

       Comel tak saya? huhu bukan yang berbaju gold tu tapi yang berdress pink..Kalo yang kuning tu dah tentu-tentu tak chumel. Inilah sepupu baru Miera. Namanya Nur Qaseh Alya Darwisyah, anak kedua kepada abang sulung saya. Bukan baru lahir tapi baru jumpa. Almaklumla dok jauh jarang jumpa. Last jumpa pun masa Qaseh bayi lagi. Sekarang dah masuk 8 bulan tapi chumel je kan. Kata mamanya berat Qaseh baru 6 kilo lebih.
     
     Tapi chumel bukan sebarang chumel, boleh tahan jugak aktifnya. Tak caye ce tengok aksinya ngan Mak Ngah.



Nur Qaseh Alya Darwisyah

bila dekat je tangan dia mula mencapai apa yang sampai


aksi mengukur hidung Mak Ngah..heee heee


opsss mata mak ngah pulak


haaa baru dia senyap


Qaseh ngan kakaknya Cinta, seiras tapi xsama

         Kata mamanya kalau dulu Cinta yang tak mau duduk diam, sekarang nih turn Qaseh lak. Biasa la tu Miera pun camtu jugak. Sekarang zaman keaktifan Miera dah terserlah. Ada je benda yang nak dibuatnya. Mulut pun dok pot pet pot pet. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...