Friday, March 29, 2013

golek golek

Assalamualaikum
golek?
hahaha
tajuk xboleh tahannn

alkisahnya si baby Azzalia nih
suka sangatlah dok menggolek-golekkan badannya
pantang diletak dekat bawah atas tilam
dari hujung kanan tilam sampailah nunn hujung kiri tilam digoleknya
kadang-kadang tu sampai terkeluar dari tilam pun ada

berderau darah tu kekadang bila tengok takde kat tempat asal diletak
bila tidur malam lagilah
ntah hala mana-mana diperginya
kalau paling sebelah tu memang takdelah
kalau nak disendal dengan bantal kompom membebel-bebel takmo tidur
siap nangis-nangis pun ada.
tidur pon tak berbantal, tak berselimut
sama macam kakaknya
tido koboiiii
hahahaha
tu sebab saya tak tidur atas katil
tak cukup nak buat kuak lentang memasing nanti :p





Thursday, March 28, 2013

Love Breastfeeding 2

Alhamdulillah..
                    harap perkongsian kali nih tak menyinggung mana-mana pihak.sekadar perkongsian,pendapat dan pengalaman saya sendiri.


           Bila dah pasang niat, dah beli barang..maka haruslah wajib menjayakan breastfeeding itu sendiri..hehe..almaklumla saya nih memang jenis hangat-hangat tahi ayam jugak.kadang-kadang tu niat je lebih tapi tup tup tumbang tengah jalan. Tapi syukur kali nih berjaya membulatkan tekad..dah masuk 4 bulan lebih dah pun.Actually masih jauh lagi perjalanan untuk sampai ke 2 tahun..

               Sebelum tu kena carigali ilmu dulu tentang penyusuan ibu.Biasanya saya search di Group FB Kumpulan Ibu Menyusukan..banyak sangat pengalaman yg dikongsi bersama ibu-ibu kat sana..Bukan apa kadang-kadang bila post di wall FB sendiri berkaitan breastfeeding adalah pihak yang beri komen negative..ada yg kata kita plak nak menunjuk-nunjuk, nak tunjuk baik, dan ada jugak yang cakap xcukup duit ke nak beli susu formula..Bukan gituuuuu maksudnya...macam yang saya post entry sebelum nih..banyak kebaikan yang boleh dapat jika baby minum susu ibu..

                    Di saat saya tulis entry nih pon masih lagi bergelut dengan stok yang takde.harini pam untuk hari esok. salah saya jugak sebab selalu skip pam..jadual ntah ke mana..huhu..so everyday kena hantar pd BS 15oz-5botol..tercungap-cungaplah omak nih nak cukupkan 5 botol tu..ikutkan sikit jer 15oz tu..nak berjaya?senang jer..pastikan tiada susu formula di rumah..hahahaha..itu je ubatnya.. tiada istilah takde susu..tekadkan hati, pekakkan telinga dr pandangan negatif semua org, ikut semua "rules" BF..keep pumping ikut jadual (if EP mom macam saya), minum air banyak-banyak, doa berterusan..insyaallah pasti berjaya..takde istilah badan besar banyak susu, badan kecik xde susu..sb saya pon xsampai 45kg..so kalau ada yg cakap saya badan kecik tak boleh menyusu, pandangan tu salahlah..kecuali kalau ada masalah kesihatan dan sebab2 yag special mungkinlah tak boleh breastfeeding kan..

                        Sukar ke BF nih? taklah sesukar mana kecuali kalau  EP mom..payah skitt laaa...means anak tak direct feeding dengan ibu..terpaksa pam, letak dalam botol..kalau keluar jalan-jalan payah skitt..sebab nak kena panaskan susu dulu@pam dulu sebelum keluar kereta..tambah payah skittt sebab setiap kali pam saya hanya boleh dapat 4@5oz sahaja..anak plak demand nak lebih2..kekadang bila dah panaskan susu tu banyak anak plak takmo minum..susu plak leh simpan 1 jam sahaja lepas panas..dah terbuang mcmtu saja..so setiap kali keluar usunglah cooler beg tu kemana saja..bila baby nak baru panaskan..kekadang handbag pun campak ke tepi..kuikui sampai camtu sekali..

                       Kalau di opis pulak selain handbag, cooler beglah yang saya usung hari-hari..peneman setia baru..penat ke,lenguh ke, payah ke, tolak ke tepi demi anak tersayang.. 


bekalan setiap hari untuk baby Azzalia

Sabda Baginda s.a.w:
Bagi setiap tegukan susu yang diberikan kepada bayi, ibu mendapat satu pahala kebaikan.Jikalau ibu terpaksa bangun pada malam hari kerana bayinya itu, maka ia dapat pahala sebagaimana pahala orang yang membebaskan hamba sahaya 70 orang di jalan Allah..

**apapun setiap orang ada hak masing-masing..setiap ibu tahu apa yang terbaik untuk anaknya..terpulang samada BF atau guna susu formula..anak saya yang pertama guna jer susu formula :p


Wednesday, March 27, 2013

Love Breastfeeding

                                 Alhamdulillah. after plan nak anak ke dua sahaja, dah pasang niat dalam hati nak susukan baby dengan susu ibu. Sebab?SEBABNYA ialah :

-Susu ibu susu terbaik.
Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.

-antibodi anak akan kuat (sebab utama)
-anak jarang sakit, kalau demam pulih dalam kadar segera
-sukar dijangkiti
-mengandungi zat-zat dan vitamin yang sangat-sangat diperlukan (viamin asli ye)
-anak lebih rapat dengan ibu, ikatan yang kuat dengan ibunya
-membantu ibu membakar kalori dengan cepat..kurus uolss kalau breastfeeding nih
-susu ibu berubah dari segi rasa bergantung kpd jenis pemakanan ibu.Ini memberi peluang kpd bayi utk mencuba pelbagai  jenis rasa sepanjang tempoh penyusuan
-bayi kurang kembung perut berbanding bayi yang minum susu formula
 -Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi.

                       Actually banyak lagi kebaikannya tapi ini jer yang mampu diingat..hehe esok lusa kalau ingat saya habaq mai no..:p

                       Dan Alhamdulillah dalam tempoh 4 bulan lebih ni Nur Dina Azzalia memang fully breastfeeding. Sekadar demam satu kali sahaja setakat ini. Demam sebab berjangkit dari ibu.hehe. Demam pun cuma 2 hari jer. cepat sembuhnya..berbanding dengan kakaknya yang hampir 2 minggu demam.hurmm sampaikan ayahnya terpaksa ambil EL, balik dari Sabah..syukur minggu nih kakak Amira dah sihat..


 sebahagian daripada barang2 untuk breastfeeding




oklah..next entry pulak cerita..sebab nak ngantok dah nih..hehe mau lelap mata sekejap

Thursday, March 7, 2013

Ujian dariNya

Assalamualaikum

               Harini ada checkup 4 bulan untuk Nur Dina Azzalia..macam biasa pergi timbang berat..tak naiklah pulok....mungkin sebab dalam bulan ni adik kurang sihat ..bila kurang sihat kuranglah menyusunya kan..berat still 4.9kg..kecik tak?hehe kecik cam ibunyalah....tapi mukanya ikut ayahlah..hahaha

              Musim orang kurang sihat rasanya sekarang nih..mana taknya pergi klinik jer bersepah orang..eh bukan bersepah..ramaiiiii :p  dekat taska sahaja baby yang sama bilik dengan Azzalia semuanya selsema ..Azzalia pon dah dekat 2 minggu dok sok sek sok sek hidungnye..Disebabkan takde ubat untuk selsema bagi bayi umur 4 bulan makanya terpaksalah si ibunya menggunakan kekdah sedut..kuikuikui..kerana dikau wahai anakku..sanggup ibu lakukan apa sahaja..tapi cam tak kureng jer..harini jumpa doktor, doktor suh gi farmasi beli ubat titik hidung katanya..kat KK takde juai..hok aloh..boleh plak takde..takpelah esok lusa ibu beli ye..siap doktor tuh pesan JANGAN sedut guna mulut..beli penyedut..ada jual!..baikkkk doc...hohoho..


                 Seperti biasa walaupun kurang sihat Azzalia masih maintain sengih..Picture kat bawah nih membuktikannya..hehe kata ikut ibu kannn..haruslah sengih 24 jam..Actually masa nih Azzalia tak demam pun, hanya selsema saja..saje jer tampal dahinya ngan koyok sebab nak suruh kakak pakai..kakaknya demam masa nih..Itupon tangan tuh dok gatal tanggalkan jugak cool fever tu..Lastly saya lap dengan air asam jawa jer..haaa hamik kau habis berbau masam kakak..






alhamdulillah kakak hanya demam sekejap jer..esoknya terus ok..demam nih pon sebab kena hujan..dok ikut ibu keluar masa ibu angkat kain di penyidai..terus kena setitik dua ujan..tinggal adik jer masih selsema dan batuk..

Tuesday, March 5, 2013

Meniarap

Assalamualaikum


Alhamdulillah
di usia 3 bulan 3 hari Azzalia dah boleh meniarap
gaya terkapai-kapai macam penguin nak bangun
hehe
#momen momen indah yang tak boleh ibu lupakan#



layankan gambar Azzalia saat-saat meniarap di hari pertamanya..






















yeayyyy dah berjaya..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...