Wednesday, March 27, 2013

Love Breastfeeding

                                 Alhamdulillah. after plan nak anak ke dua sahaja, dah pasang niat dalam hati nak susukan baby dengan susu ibu. Sebab?SEBABNYA ialah :

-Susu ibu susu terbaik.
Sebaik selepas melahirkan, susu pertama kental berwarna kekuningan. Susu ini dinamakan kolostrum. Khasiatnya amat tinggi. Kandungan proteinnya tiga kali ganda melebihi susu ibu biasa. Ia mengandungi antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.

-antibodi anak akan kuat (sebab utama)
-anak jarang sakit, kalau demam pulih dalam kadar segera
-sukar dijangkiti
-mengandungi zat-zat dan vitamin yang sangat-sangat diperlukan (viamin asli ye)
-anak lebih rapat dengan ibu, ikatan yang kuat dengan ibunya
-membantu ibu membakar kalori dengan cepat..kurus uolss kalau breastfeeding nih
-susu ibu berubah dari segi rasa bergantung kpd jenis pemakanan ibu.Ini memberi peluang kpd bayi utk mencuba pelbagai  jenis rasa sepanjang tempoh penyusuan
-bayi kurang kembung perut berbanding bayi yang minum susu formula
 -Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar dan bertindak sebagai tembok menghalang penyakit malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi.

                       Actually banyak lagi kebaikannya tapi ini jer yang mampu diingat..hehe esok lusa kalau ingat saya habaq mai no..:p

                       Dan Alhamdulillah dalam tempoh 4 bulan lebih ni Nur Dina Azzalia memang fully breastfeeding. Sekadar demam satu kali sahaja setakat ini. Demam sebab berjangkit dari ibu.hehe. Demam pun cuma 2 hari jer. cepat sembuhnya..berbanding dengan kakaknya yang hampir 2 minggu demam.hurmm sampaikan ayahnya terpaksa ambil EL, balik dari Sabah..syukur minggu nih kakak Amira dah sihat..


 sebahagian daripada barang2 untuk breastfeeding




oklah..next entry pulak cerita..sebab nak ngantok dah nih..hehe mau lelap mata sekejap

5 comments:

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

alhamdulillah, sue pon susu ibu gak kat izz ni..

sueshe said... [Reply to comment]

semoga sukses... :)

Fiza Rahman said... [Reply to comment]

Breastfeeding is the best. Saya alhamdulillah...nak masuk setahun dah fully BF.

Nafira usof said... [Reply to comment]

memang bagus kalo dapat full BF pada anak kita kan~

mamalieyna said... [Reply to comment]

Syabas.. n happy bfeeding ye :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...