Thursday, March 28, 2013

Love Breastfeeding 2

Alhamdulillah..
                    harap perkongsian kali nih tak menyinggung mana-mana pihak.sekadar perkongsian,pendapat dan pengalaman saya sendiri.


           Bila dah pasang niat, dah beli barang..maka haruslah wajib menjayakan breastfeeding itu sendiri..hehe..almaklumla saya nih memang jenis hangat-hangat tahi ayam jugak.kadang-kadang tu niat je lebih tapi tup tup tumbang tengah jalan. Tapi syukur kali nih berjaya membulatkan tekad..dah masuk 4 bulan lebih dah pun.Actually masih jauh lagi perjalanan untuk sampai ke 2 tahun..

               Sebelum tu kena carigali ilmu dulu tentang penyusuan ibu.Biasanya saya search di Group FB Kumpulan Ibu Menyusukan..banyak sangat pengalaman yg dikongsi bersama ibu-ibu kat sana..Bukan apa kadang-kadang bila post di wall FB sendiri berkaitan breastfeeding adalah pihak yang beri komen negative..ada yg kata kita plak nak menunjuk-nunjuk, nak tunjuk baik, dan ada jugak yang cakap xcukup duit ke nak beli susu formula..Bukan gituuuuu maksudnya...macam yang saya post entry sebelum nih..banyak kebaikan yang boleh dapat jika baby minum susu ibu..

                    Di saat saya tulis entry nih pon masih lagi bergelut dengan stok yang takde.harini pam untuk hari esok. salah saya jugak sebab selalu skip pam..jadual ntah ke mana..huhu..so everyday kena hantar pd BS 15oz-5botol..tercungap-cungaplah omak nih nak cukupkan 5 botol tu..ikutkan sikit jer 15oz tu..nak berjaya?senang jer..pastikan tiada susu formula di rumah..hahahaha..itu je ubatnya.. tiada istilah takde susu..tekadkan hati, pekakkan telinga dr pandangan negatif semua org, ikut semua "rules" BF..keep pumping ikut jadual (if EP mom macam saya), minum air banyak-banyak, doa berterusan..insyaallah pasti berjaya..takde istilah badan besar banyak susu, badan kecik xde susu..sb saya pon xsampai 45kg..so kalau ada yg cakap saya badan kecik tak boleh menyusu, pandangan tu salahlah..kecuali kalau ada masalah kesihatan dan sebab2 yag special mungkinlah tak boleh breastfeeding kan..

                        Sukar ke BF nih? taklah sesukar mana kecuali kalau  EP mom..payah skitt laaa...means anak tak direct feeding dengan ibu..terpaksa pam, letak dalam botol..kalau keluar jalan-jalan payah skitt..sebab nak kena panaskan susu dulu@pam dulu sebelum keluar kereta..tambah payah skittt sebab setiap kali pam saya hanya boleh dapat 4@5oz sahaja..anak plak demand nak lebih2..kekadang bila dah panaskan susu tu banyak anak plak takmo minum..susu plak leh simpan 1 jam sahaja lepas panas..dah terbuang mcmtu saja..so setiap kali keluar usunglah cooler beg tu kemana saja..bila baby nak baru panaskan..kekadang handbag pun campak ke tepi..kuikui sampai camtu sekali..

                       Kalau di opis pulak selain handbag, cooler beglah yang saya usung hari-hari..peneman setia baru..penat ke,lenguh ke, payah ke, tolak ke tepi demi anak tersayang.. 


bekalan setiap hari untuk baby Azzalia

Sabda Baginda s.a.w:
Bagi setiap tegukan susu yang diberikan kepada bayi, ibu mendapat satu pahala kebaikan.Jikalau ibu terpaksa bangun pada malam hari kerana bayinya itu, maka ia dapat pahala sebagaimana pahala orang yang membebaskan hamba sahaya 70 orang di jalan Allah..

**apapun setiap orang ada hak masing-masing..setiap ibu tahu apa yang terbaik untuk anaknya..terpulang samada BF atau guna susu formula..anak saya yang pertama guna jer susu formula :p


8 comments:

syawalsimpsons said... [Reply to comment]

sue pon sejak pregnantkan izz mmg dah niat nak BF penuh kat dier tanpa FM lagi...sebab si abg tu DF ngan sue pon sampai 1T 7B...tu pon campor FM...tak pe la..biar la ape yg org nak kata kiter taksub ngan susu ibu atau tak...janji susu yg kiter bg kat anak kiter, susu yg terbaik kan...

sue pon nak kata susu merudum, entah, tp stok makin berkurangn, tp tak da la penuh 1 frezzer, tapi tu la kerisauan melanda, seb baik ada en asbeen sebagai penyokong tegar

lia said... [Reply to comment]

Owhhh ep mom ke? Ya Allah sgt kagum dgn ep mom... Chaiyok dear...

Anak dara sy consume 30oz skng... Mujur stok dlm cuti pantang ada kot x mmg da kabut da...

ettyzukhair said... [Reply to comment]

moga2 dipermudahkan..insyaallah selagi niat kita nak menyusukan anak kita akn cuba yg terbaik jaga permakanan, mkn byk2 makanan sunnah spt badam, kurma..semua tu milk booster..insyaallah..moga2 tercapai hasrat menyusu sehingga 2y

~MommyAida~ said... [Reply to comment]

Samalah kitaa..perjalanan masih jauh... tapi bila mengenangkan ank semakin sihat n berat bertambah-tambah maka segala kepayahan bf-ing sebelum ni hilang tiba2..enjoy breastfeeding time darl..semoga kita mampu menyusukan anak ke umur 2 tahun nanti..InsyaALLAH..

::NureeN:: said... [Reply to comment]

alhamdulillah
nureen pon still bfkan emir yg dh nk msk 1thn :)

Tihara said... [Reply to comment]

moga dipermudahkan segala urusan sue ..insha Allah

sueshe said... [Reply to comment]

peneman setia sy g opis sepanjang 2taun yg lepas..plg suke klu wktu mlm...xpyh ssh2 nk bgun buat susu... smbil baring pon blh bg..tp ms aina kecik xberani nk bg smbil baring takut terhempap..hihi

Orked said... [Reply to comment]

salah pandangan org tu, x smestinya org kecik sikit susu...yang penting semngat BESAR...

Kalu semangat BESAR smuanya mudah. Ank sya pn fully BF, tpi skg da x nk btl..demand giler...nak direct je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...