Friday, September 28, 2012

Pakar ketupat

 Assalamualaikum
cerita sedikit basi nih..
sebab apa basi?
sebab ni cite psl Raya yang dah lepas..
hehehehe

setiap tahun bila raya my MIL mesti buat ketupat
dalam 7 orang anak2nya cuma sorang jer yg pakar..


 sape dia?
tuuuuu dia haaaa


lihatlah ketekunannya 
keseriusannya..
hakhak..




senyum kejayaan..


taraaaaa

terer gak asben saya nih..hekhek..
manyak tak?
tu baru sikit tuh..ada lagi dlm raga tapi takde gambar le pulak..
lebih kurang dalam 20 lebih  jugak lah..

**actually tak sangka sebenarnya asben saya nih boleh buat
yelah kan nak menganyam nih kena ada kesabaran yang tinggi..
pernah saya tengok berkali2 dia buka daun yang sama sebab asyik tak jadi..
tapi tetap tak putus asa sampailah boleh..




Friday, September 21, 2012

Plasenta Previa di minggu ke 30

Assalamualaikum



Pertama kali doktor mengesahkan  plasenta previa saya tahap ke 2
rasa down sangat-sangat
sedikit berkecamuk fikiran
tapi kemudian bila dengar penjelasan doktor
rasa sedikit lega

actually Plasenta Previa ialah plasenta atau uri yang terletak rendah
merupakan satu komplikasi kehamilan yang mana 
plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau
 kesemua serviks atau pembukaan rahim


tahap saya di peringkat ke 2..
plasenta tidak menutupi kesemua laluan bayi keluar 
masih ada peluang untuk bersalin normal kata doktor
tapi kalau keadaan berubah masuk tahap ke 3 @ berlaku pendarahan memang 
terus kena admit..

lagi dua minggu kena jumpa doktor pakar
harap ada sedikit perubahan yang positif dalam tempoh tersebut
kalau boleh nak bersalin normal
harap dapat bertahan sampai waktu bersalin
kalau tak pun sekurang-kurangnya sampai minggu ke 37..

sedikit info :

Apakah rupa plasenta previa? 




** pernah tak kawan-kawan yang mengalami situasi begini?
boleh share?

Monday, September 10, 2012

Kau Yang Terindah

Bissmilahirrahmanirrahim...



Subhanallah..
Alhamdulillah
atas kurniaanmu Ya Allah..

hadirnya membawa seribu satu makna buat kami

kegembiraan

kebahagiaan

kesyukuran

kasih sayang 


"kau yang terindah"

doa ibu semoga semuanya dipermudahkan olehNYA..
**29 weeks

Friday, September 7, 2012

HB makin turun

Assalamualaikum


Last month buat chekup
masa puasa time nih
berat tak berapa nak naik..hurmmm puasa kot tu sebab tak naik..maklumlah puasa penuh..hehehe
denyutan jantung baby pun ok
yang tak oknya dari first time chekup ialah HB
HB saya makin menurun
dahle start dari merah
dari 10.7 ke 10.4
kemudian turun ke 9 lebih

patutlah rasa tak larat jer..
berat naik macam biasa 
dalam lingkungan 3@2 kilo sebulan
vitamin pun makan cam biasa
tapi HB pulak makin turun
kafein tak pula saya sentuh langsung..

konfiuss saya..

Thursday, September 6, 2012

Scan

Assalamualaikum..

setiap kali preggy mesti setiap orang nak buat scan kan..
tujuan utama scan bukannya untuk lihat jantina tapi lebih kepada 
nak tengok keadaan baby dalam perut
macamana pembesarannya..
tapi kalau dapat lihat jantina baby lagilah bagus kan..
senang sikit nak shopping barang baby
tapi tidak semestinya 100% betul
dan tidak semestinya boleh nampak

untuk baby yang kedua ni dah nak masuk 30 weeks 
barulah dok kelam kabut nak mengintai baby..hehe
itupun bila saya dengar-dengar kalau dah masuk 30 weeks ke atas dah susah nak tengok
muka baby..iye ke? hurmmm..

untuk kali nih, saya pilih scan secara 3D&4D
(Amira dulu saya scan 2D jer..tak berapa nampak pun..bila doktor kata kat sinilah jantungnya..sini plak tangannya..kakinya..yang kita nih sekadar angguk jelah..nampaklah sikit-sikit dari tak nampak :p )
 saya buat scan DI SINI 
appoitmentnya Sabtu nih
so belum lagi lah scannyer..hehe nanti dah scan saya cite ye
(sedikit teruja :)




sedikit info : 
2D scan bermaksud penggunaan ultrasound mesin yang selalu dijalankan ke atas ibu megandung dan boleh dikatakan scan hitam putih yang boleh didapati di klinik biasa atau hospital. 2D terbahagi kepada dua "growth scan " dan " detail scan". growth scan lebih kepada perkembangan bayi. detail scan pula lebih kepada informasi teliti tentang organ dalaman bayi.

3D scan - ultrasound mesin untuk menghasilkan gambar statik dan luaran rupa bayi

4D -imbasan ultrasound 3D yang bergerak secara masa.(pengimbasan secara langsung, video : contoh bayi menguap) 


Wednesday, September 5, 2012

Oh No! takde gambar raya tahun ni..



Gambar raya?
oh tidakkkk...
tak tahulah boleh dikategorikan ini gambar raya ke bukan
nguahnguahnguah..
ada seseorang yang hilang di situ :p

baju raya?
pon xde
rembat jer mana yang ada (baju kurung dah xmuat)
sudahnya baju ini jer kupakai
hehe


time nih nak balik semula ke KL...jenuh dipujuk baru mau..hihi..alasannya abg dah bambam la raya nih..kekeke..bambam pon kalau ada orang dah sayang takpe..kan kan kan.. :)


tuan belog tengah "rajin"..so kena up satu jer gambar..:p




**tiap kali nak update belog tangan mesti jadi berat..

tak tahulah kenapa..hukhuk :(
kalau nak diikutkan masa tu ada jer terluang..

**tapi yang pasti no idea nak menulis..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...