Friday, September 21, 2012

Plasenta Previa di minggu ke 30

Assalamualaikum



Pertama kali doktor mengesahkan  plasenta previa saya tahap ke 2
rasa down sangat-sangat
sedikit berkecamuk fikiran
tapi kemudian bila dengar penjelasan doktor
rasa sedikit lega

actually Plasenta Previa ialah plasenta atau uri yang terletak rendah
merupakan satu komplikasi kehamilan yang mana 
plasenta berada di bahagian bawah uterus dan menutupi sebahagian atau
 kesemua serviks atau pembukaan rahim


tahap saya di peringkat ke 2..
plasenta tidak menutupi kesemua laluan bayi keluar 
masih ada peluang untuk bersalin normal kata doktor
tapi kalau keadaan berubah masuk tahap ke 3 @ berlaku pendarahan memang 
terus kena admit..

lagi dua minggu kena jumpa doktor pakar
harap ada sedikit perubahan yang positif dalam tempoh tersebut
kalau boleh nak bersalin normal
harap dapat bertahan sampai waktu bersalin
kalau tak pun sekurang-kurangnya sampai minggu ke 37..

sedikit info :

Apakah rupa plasenta previa? 




** pernah tak kawan-kawan yang mengalami situasi begini?
boleh share?

20 comments:

.:Yana:. said... [Reply to comment]

mudah-mudahan uri akan naik..
mase kat wad aritu (delivery) ade 2 patient yg kene duduk kat wad disebabkan oleh placenta previa ni... dieorg kene stay sampai bersalin...

Jaa said... [Reply to comment]

alahai, boleh plak jadi macam ni yer? harap2 semua selamat... erm, kl tertutup semua kena operate la ek?

saya bila baca plasenta tu jadi blur kejap, pa benda la tu (sekolah dulu belajar la,sekarang dh lupa).. bila sue sebut uri barula paham..

:: Mrs.Eady :: said... [Reply to comment]

arwah opah selalu pesan..kalo uri kat bwh masa solat tu sujud lama-lama..insya Allah akan naik nnti..

Wanieys a.k.a IbuQalief said... [Reply to comment]

Insyaallah sue doa banyak2 semoga semuanya baik2 saja dan boleh bersalin normal...

IntaNBerliaN said... [Reply to comment]

Harap2 bila nak bersalin nanti semuanya oklah.. jgn tertutup.. take care tau sue..

fiza said... [Reply to comment]

Pernah dgr gak apa gy mrs eady tulis tu...sujud lama².

Smoga uri akan naik. Take care yer.

d.angel said... [Reply to comment]

my sister alami mslh plasenta previa, nak ceritakan pengalaman dia (psl saya yg jaga dia)takut sue jadi risau. apapun jaga kesihatan paling penting kurangkan aktiviti..buat kerja ringan2 saja. Saya baru post gambar little Sara (baby plasenta previa)yg kini sudah berusia 3 tahun setengah. :)

|| NaFiRaa || said... [Reply to comment]

dulu pernah tanya doc.. doc kata ade kemungkinan uri tuh akan naik balik.. dan kalo nasib tak baik uri akan turun lagi ke bawah.. doc cakap.. doa banyak2 semoga uri tuh naik balik.. InsyaAllah.. kalo Allah izinkan.. mesti uri naik balik.. doa banyak2 k~ jgn pikir sgt.. tak baik untuk BP.. jgn buat keje yang berat2 k~
take care..:)

Qhaifa Nur said... [Reply to comment]

alhamdulillah, Nur tak alami semua itu semasa ngadung 5 kali...paling takut jika uri ke bawah...pernah tgk mereka yang kena...

moga Sue tabah dan akan kembali ok sedia kala sebelum bersalin.....

eB said... [Reply to comment]

sue 30 minggu gaks yer? sm la kiter :)

LYAfrina said... [Reply to comment]

lya xpastipasal hal ni.. sbb masa mgandung dulu lya x sedar kan.. tp lya harap2 placenta ni akn kmbali k kedudukan normal..

Tihara said... [Reply to comment]

moga semuanya selamat ya sue..take care :)

Cho Zila said... [Reply to comment]

akak mengalami placenta previani.. merasalah duk sepital 2 setengah bulan... jangan bawak kan risautu sebabnya kawan akak stage 4 selamat gak akhirnya..
tapi memang kena kurangkan sikit pergerakan.. banyakkan rehat.. paling best duk wadler tak kena kerjakan... akak dulu tahap 2 gak tapi ada pendarahan so kena tahan..
memang seksa duk sepital tapi berbaloi2 ler sebabnyer anak dilahirkan sihat...

IntaNBerliaN said... [Reply to comment]

singgah jumaat

fieda said... [Reply to comment]

kak fieda pernah dgr kwn2 yg alami mende ni..kak fieda harap semuanya akan kembali seperti biasa hingga saat sue melahirkan..dan semoga semuanya selamat ye sue..take care tau..

Che Rosliza Che mat said... [Reply to comment]

Cr tak pernah walaupun anak dah masuk 3...amit2lah...

QasehnyaRania said... [Reply to comment]

xda pengalaman nk dikongsi..huhu juz baca utk persediaan dikemudian hari..
mudah2an akn ada perubahan nanti insyaallah ..

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply to comment]

tak pernah pulak...
tapi ada member opis nie pernah tapi alhamdulilah ok sampai bersalin ..
cuma banyak kena rehat dan tak boleh buat kerja berat2 takut bleeding

IntaNBerliaN said... [Reply to comment]

singgah pagi isnin

MommyAqil said... [Reply to comment]

salam kenal..saya pon pregnant 1st baby dulu pn plasenta previa type 2 jugak..tp bila dah 28 weeks tu dia naik atas balik..kalo tak dah kena dok wad dh smpai deliver..doa2 banyak2 ye sue..InsyaALLAH uri akn naik..yg penting badan kena rest n jgn buat kerja2 teruk sgt..sbb takut bleeding...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...