Wednesday, October 3, 2012

Admit sampai bersalin..

Assalamualaikum

Apa yang kita rancangkan kadang-kadang tidak menjadi
sebab perancangan Allah s.w.t itu lebih baik dari perancangan kita
walau kadangkala kita sendiri tidak sedar

ada hikmah di sebalik dugaan yang mendatang
ada kebaikan yang akan muncul di sebalik cabaran yang dipikul

ujian yang diberi bukan tanda dihakimi
tetapi tanda kita disayangiNya

cuba berfikir secara positif walau igauan negatif muncul sekali sekala




checkup : 02/10/2012 @ 33 weeks
jumpa pakar di Hospital Selayang
bahagian O&T
masalah dialami : uri di bawah @ plasenta previa
masih di tahap ke dua
doktor sendiri tidak pasti saya boleh bersalin normal atau tidak
bergantung kepada keadaan saya

alhamdulillah sepanjang alami masalah ni
tiada bleeding 
cuma sakit di bahagian bawah perut bila bergerak..
baby bergerak seperti biasa cuma saya dapat rasakan baby kurang aktif
berbeza dengan anak yang sulung..

keputusan doktor : kena admit sampai bersalin
sebab kalau tak admit khuatir saya banyak bergerak@buat kerja
boleh menyebabkan bleeding/tali plasenta terputus/lahir bayi pramatang


Ya allah..perkara pertama yang saya fikir 
selamatkanlah anak dalam kandungan ini..
perkara kedua, bagaimana saya melalui malam-malam mendatang tanpa Amira di sisi
mampukah saya mengharunginya selama 2 bulan..
tak pernah saya berjauhan darinya..


Ya allah..kuatkan hati ini menempuhnya..

03/10/12
saya masih di ofis
cuba menyelesaikan kerja-kerja yang tertangguh
perancangan saya perlu bawa mak@MIL dari kg ke sini
untuk jaga Amira
kemudian saya perlu shopping keperluan bayi dan saya sendiri yang masih lagi belum dibeli
(sedikit stress )

oh ya..sepatutnya kena admit 02/10 kan tapi saya minta permission doktor
nak selesaikan benda2 yang tertangguh..
terpaksa sign surat risiko atas diri sendiri jika berlaku apa2 dlm tempoh saya di luar wad..
doktor bagi tempoh seminggu..

Semoga semuanya selamat..


**semakin sepilah blog ini..








13 comments:

eB said... [Reply to comment]

think positif yer sue... insyaallah, ader hikmah disebaliknyer...
my experience... aerish lahir 33 weeks :)
aed laks, eB warded sminggu start 32 weeks... pastuh trus diberikan cuti ngan syarat dok kat umah diam2... sampai la beralin... alhamdulillah aed lahir ms 39 weeks...
sbb jntg eB x stabil...
kiter doakan sm2 yer ... due kiter pn beza sminggu jerk nmpknyer... tc :)
ps:next wik eB dpt result mode of delivery . doak2n eB gaks yer... cemas gaks nih... skarang nih bb breech plk... :(

Qhaifa Nur said... [Reply to comment]

semua itu ada hikmahnya sue...
dugaan datang dgn berbagai cara, yang pasti kita bersedia serta redha...

akak doakan semoga sue dan baby anak selamat.....tak sabar nak tgk baby...

Falsya said... [Reply to comment]

ya ALLAH sue..betul kate eB..sokong sgt..think positif..falsya xpenah rase semua nie..cume satu falsya doakn semoga sue n baby selamat n moga dipermudahkan semuanye..;(

IntaNBerliaN said... [Reply to comment]

Sabar ye sue.. mmg kita akn risau kan... lbh2 lg duk pk, ank kat umah yg xpnh berjauhan + nak pk ank dlm perut lagi.. apa2 pun saya doakan yg tebaik utk sue..

jaga diri yer... jgn byk gerak..

Che Rosliza Che mat said... [Reply to comment]

fikir yg positif ya sue....semoga selamat semuanya....betul tue...nanti sepilah blog nie...

Mummy Chubby said... [Reply to comment]

semoga cik sue tabah hadapi ujian kecil ni.rehat secukupnye tau.jgn aktif sgt..mummy doakan semuanya dipermudahkan oleh Allah. AMIN!

|| NaFiRaa || said... [Reply to comment]

kuatkan semangat yer Sue..
kami semua akan sentiasa doakan yang terbaik buat Sue dan baby~

Tihara said... [Reply to comment]

salam sue, akak doakan moga semuanya selamat dan mudah segala urusan..take care :)

Lily@MamaZaraZareef said... [Reply to comment]

semoga sue n baby ok yek..redha dgn ujian ni..yg penting sue rehat betul2 n prepare nk smbut baby..kite doakan sekali amira jadik gud girl ye bila mama takde kat umah nnti..

fieda said... [Reply to comment]

sue..byk2 bersabr dan byk2 berdoa ok...semua kawan2 di sini sentiasa medokan semoga semuanya selamat dan dipermudahkan..

LYAfrina said... [Reply to comment]

lya doakan y terbaik buat sue..moga semuanya dlm keadaan baik2 sahaja.... ye..setiap org ada dugaannya..dgn cara y berbeza.....

Jue a.k.a Ibu 2F said... [Reply to comment]

Insayallah sue...moga semuanya baik2 sahaja...jgn stress tau

QasehnyaRania said... [Reply to comment]

insyaAllah selamat saemuanya nanti ;)
think positive yer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...